fbpx

Aspirin može spriječiti pojavu mnogih vrsta raka

Prema studiji provedenoj na Sveučilištu Hong Kong dugoročno uzimanje aspirina smanjuje rizik od nastanka mnogih vrsta raka.

U istraživanju su stručnjaci pratili više od 600.000 ljudi kako bi proučili vezu između aspirina i raka. Kod onih koji su uzimali jedan aspirin dnevno u razdoblju od sedam godina vjerojatnost pojavljivanja raka jetre ili jednjaka je bila manja za 48%, a rizik od pojave raka želuca je bio manji za 38%.

Pojavljivanje raka gušterače je bilo smanjeno za 34%, a raka debelog crijeva za 24%. Prof. Kelvin Tsoi je rekao: “Rezultati pokazuju kako dugoročno uzimanje aspirina može smanjiti rizik od razvoja mnogih vrsta raka. Primijetili smo veliki utjecaj aspirina na sprječavanje razvoja raka u probavnom traktu. Smanjena je pojava raka jetre i jednjaka i to u velikoj mjeri.”

Znanstvenici su proučavali i koliki utjecaj ima dugoročno uzimanje aspirina na smanjenje drugih oblika raka kao što su rak dojke, bubrega i mjehura, ali otkrili su kako aspirin na njih nema utjecaja. Međutim, smanjio je pojavu raka pluća za 35%, leukemije za 24% i prostate za 14%.

Aspirin se sastoji od acetilsalicilne kiseline i primjenjuje se za brojne zdravstvene probleme. Primjerice, pomaže u sprječavanju srčanog i moždanog udara. U nedavnoj studiji je primijećeno kako je kod pacijenata koji su prestali uzimati aspirin došlo do ponovnog srčanog ili moždanog udara dok je kod onih koji su ga i dalje nastavili koristiti njihova pojava bila uvelike smanjena. Iako aspirin ima mnoge dobrobiti, mnogi liječnici ga ne žele prepisati svojim pacijentima na duže vrijeme jer redovitom uporabom aspirina može doći do pojave krvarenja u crijevima.■

 

Prilagođeno: geek.hr