fbpx

(Blog) Zakon privlačenja: Da li su nam sve rekli?

Naišao sam na jedan vrlo zanimljiv naslov na jednom od poznatijih web magazina, koji između ostalog, dosta piše i o Zakonu privlačenja.

Sami naslov je vrlo primamljiv čak i za one koji su o Zakonu davno mnogo toga naučili. “Za one koji još nisu shvatili – kako koristiti Zakon Privlačenja u 7 rečenica!” kaže naslov.

A tih sedam rečenica ide ovako:

Odluči što želiš.

Vjeruj da to možeš imati.

Vjeruj da to zaslužuješ.

Vjeruj da je to za tebe moguće.

I onda zatvori svoje oči svaki dan na nekoliko minuta i zamisli da već imaš to što želiš i osjeti osjećaje koji se javljaju dok imaš to što želiš.

Izađi iz toga i fokusiraj se na ono čemu si već zahvalan i stvarno uživaj u tome.

Nastavi sa svojim danom, pusti u Svemir i vjeruj da će Svemir naći načina da to manifestira.

Jack Canfield, The Secret

 

Jack Canfield je meni poznat još od pojavljivanja u filmu Tajna 2006. godine. Drži svjetski rekor po broju knjiga koje su se istovremeno nalazile na New York Times-ovoj listi bestselera. Čak sedam knjiga se istovremeno našlo na listi.

Nema potrebe da ulazimo dublje u biografiju gospodina Canfielda. Ovaj jedan podatak govori dovoljno. Pored pisanih uspješnica, osnivač je nekih od vodećih trening programa iz domena Zakona privlačenja.

 

Pa ipak, nekako mu je u ovih 7 rečenica promakla “akcija”.

 

Da li je slučajnost? Možda i jeste. Stoga hajde da pustimo čika Jacka da mirno spava. Ovo pitanje ćemo, zato, adresirati na cijelu zajednicu autora i učitelja.

Da li je slučajnost to što “akcija” uvijek biva izostavljena. Bog i Akcija. Dvije stvari koje se spomenu samo usputno, bez da ih se stavlja u bilo kakav ozbiljan kontekst.

A zapravo su dvije veoma bitne komponente u cijelom konceptu ZP-a.

Bez akcije nema Iskustva. Istog onog iskustva koje je razlog zašto smo se uopšte našli u ovoj fizičkoj, vremensko-prostornoj realnosti. Vremenom ne mjerimo prostor. Vremenom ne mjerimo udaljenosti, ne mjerimo ni znanje, niti bilo čiju vrijednost. Vremenom mjerimo samo dvije stvari. Starost (trajanje postojanja) i dužinu trajanja akcije i aktivnosti. Cijeli koncept vremena možemo da omotamo oko akcije i aktivnosti. Pa opet… niko je ne spominje. Zašto?

U ovu fizičku realnost, vremensko-prostornu realnost smo došli po fizičko iskustvo, čiji neizostavni dio čini akcija. Malo šta možete iskusiti bez akcije. Osmislite u svojoj mašti neki oblik ljudskog postojanja bez akcije pa pokušajte dokučiti koliko bi iskustva u tom postojanju bilo. Ne baš mnogo.

 

Daleko od toga da ovdje želimo Zakon privlačenja okretati naglavačke. Daleko od toga da želimo zastupati princip neinspirisane akcije. Ne. Ali želimo svima skrenuti pozornost da  se nešto čudno dešava s tim izostavljanjem Boga i akcije.

Pa, sjetite se one definicije života: Život je Bog u djelovanju.

Gdje su u zajednici ljudi koji se vrte oko izučavanja Zakona Univerzuma nestali i Bog i djelovanje. Gdje smo ih i zašto prognali iz svakog razgovora? Koji je razlog? Čisti marketing kako bi stvari zvučale što primamljivijima što široj publici? Profitabilnost u istom smislu kako je ostvaruje farmaceutska industrija? Koji je pravi razlog?

Ako imate neku ideju, neki mogući odgovor… podijelite ga sa svima nama. Da li ste i vi primjetili slične “anomalije” u učenjima o Zakonu privlačenja?

 

JaJesamKreator 2018 ■ E.H.