fbpx

Gregg Braden – meditacija za postizanje mira i spokoja

Ova snažna meditacija trenutačno pomaže ostvariti unutarnji mir i stres pretvoriti u smirenost. Tehnika njeguje vezu između mozga i srca – što sportaši nazivaju bivanje u zoni – i prikladno se naziva Brza tehnika usklađivanja. Podijeljena je u dva jednostavna koraka koje možete učiniti odmah, gdje god se nalazili…

 

Koraci za brzo usklađivanje
Neovisno jedan o drugome, svaki korak šalje signal vašem tijelu da se prebaci u stanje spokoja i smirenosti. U kombinaciji, ova dva koraka stvaraju okruženje koje nas vraća u prirodni unutarnji sklad, koji je postojao u našim tijelima prije nego što smo počeli narušavati povezanost srca i mozga vlastitim utjecajima.

Prvi korak: Fokus na srce i ravnomjerno disanje
Prebacite svoj fokus na područje srca i počnite disati sporije nego inače, kao da vaš dah dolazi iz srca.

Ovaj korak je sam po sebi moćan i može se primijeniti kada se osjećate izmoreno od dnevnih događanja ili se jednostavno želite povezati sa sobom.

Kada usporite disanje, šaljete signal cijelom tijelu, a posebice srcu, da ste na sigurnom mjestu i da je u redu preusmjeriti pažnju prema unutra.

Drugi korak: Aktivirajte pozitivan osjećaj
Iskreno pokušajte osjetiti regerenativan osjećaj poput zahvalnosti ili ljubavi prema nekome ili nečemu u životu. Najlakši način da to učinite je da zamislite prekrasno mjesto koje ste posjetili, bliskog prijatelja ili voljenu osobu.

U ovom je koraku ključno da prvo stvorite osjećaj najbolje što možete, a zatim ga zadržite, također najbolje što možete.

Sposobnost da zadržite osjećaj ono je što održava optimalnu komunikaciju između srca i mozga.

Kao i kod svake vještine, primijetit ćete da što više vježbate povezivanje srca i mozga, to će vam biti lakše pronaći unutarnji mir i ravnotežu. Što češće svjesno prakticirate ovu jednostavnu meditaciju to će vam osjećaj njihove povezanosti postati prirodniji.

Kada povećate razinu povezanosti srca i mozga, otkrit ćete i svoju sposobnost da duže zadržite tu povezanost.

Unutarnji mir i ravnoteža postat će nešto što možete uspostaviti kad poželite, a pomoći će vam da budete otporniji u stresnim i izazovnim situacijama u životu. Možete prakticirati ovu tehniku bilo kada i bilo gdje.■

 

 

Prilagođeno: sensaklub.hr 
Foto: pixabay.com