fbpx

J. Silva: Kako iskoristiti darove AUTOSUGESTIJE

Iskušali smo Silva metodu i saznali kako radi autosugestija, zašto ponekad sugestija ne dopire do podsvijesti te kako dospjeti u alfa stanje i ostvariti trajnu pozitivnu promjenu

Duhovno iscjeljivanje obično se povezuje s urođenim sposobnostima, dugogodišnjim treningom ili sposobnostima koje se dobivaju nakon “prosvjetljenja”. Zato se rezultati mnogih škola duhovnog treninga često gube u rijeci vremena – potrebni su mjeseci, godine, dobra sreća, milost učitelja i velik talent da bi se primijetila neka velika promjena. Među svim dugotrajnim metodama koje sam isprobao u posljednjih 20 godina, dva vikenda koje sam proveo učeći Silva metodu uvijek se iznova pokazuju kao – prekretnica.

Tamo sam naučio da autosugestija može biti brza i učinkovita, a ne samo stvar nade i vjere. Tečaj sam prošao kasne 1994., zajedno s tada najboljim prijateljem. Obojica smo bili zainteresirani za buđenje kreativnosti… I ono se, čudesno, dogodilo. Nekoliko mjeseci nakon tečaja počeo sam pisati za novine i publikacije, a moj je prijatelj napustio dotadašnji studij i upisao se na režiju, kojom se danas uspješno bavi. Dakle, dogodila se trajna i pozitivna promjena realnosti, što nije nešto čime se svaki “tečaj” može pohvaliti.

Silva se tako zove po Teksašaninu koji je primijetio da davanje autosugestija (“svakog dana u svakom pogledu sve više napredujem…”), svojevremeno jako popularno i u medicinskim krugovima, uopće nije efikasno ako se daje u stanju uznemirenog uma. Ako oboljela osoba sama sebi govori da joj je bolje i da će ozdraviti, a um joj je uznemiren i vrti se u krugu, sugestija neće pomoći. Da bi sugestija “prošla” do podsvijesti i tamo se ostvarila, svijest treba prvo umiriti, dovesti u stanje između sna i jave. “Alfa” stanje nalazi se između budnog (u kojem mozak radi na više od 13 Hertza) i stanja sanjanja (6-7 Hertza). U tom su stanju mozak i um otvoreniji za sugestije, autosugestije i bljeskove kreativnosti. To se stanje na Istoku postiže meditacijama. Za zapadnjake (i ostale, naravno) postoji i drugi put – hvatanje stanja između budnosti i sna.

Praktični Jose Silva učio je da se ta čarobna “opuštenost” može postići jednostavnim brojenjem od 1 do 100 tijekom buđenja, i to prije nego što otvorimo oči i ustanemo iz kreveta, ili tijekom uspavljivanja, kad umorni legnemo u postelju, malo prije nego što ćemo utonuti u san. Postupak brojenja od 1 do 100 na taj se način veže uz smireno stanje pa se može na isti način prizvati i tijekom dana, prije nego što se izreknu sugestije.

Dakle, recimo da osoba želi ubrzati proces zacjeljenja neke povrede ili smiriti gastritis, u klasičnoj autosugestiji jednostavno bi ponavljala svoju “pozitivnu misao” unedogled, dok bi se u Silva metodi prvo brojenjem od 1 do 100 spustila u smireno stanje uma, a potom izrekla svoju sugestiju samo jedan ili dva puta. ■

 

 

Foto: google.com
Prilagođeno: sensaklub.hr