fbpx

Kako naše emocije utječu na naše materijalno stanje

 

Kako naše emocije utječu na naše materijalno stanje

Emocije vezane za materijalno stanje su uglavnom rezultat sukoba i nesklada onog što želimo na svjesnom nivou i onog što je zabilježeno kao informacija na nivou podsvijesti.

Poznato je da naš um kreira našu realnost. Bez obzira što želimo na svjesnom nivou, ukoliko su mentalni programi naše podsvijesti u suprotnosti s onim što želimo na svjesnom nivou, podsvijest gotovo uvijek pobjeđuje. Čak i ako podsvijest ne pobijedi u jednom momentu, već u slijedećem momentu snaga volje (svjesnog dijela) popusti i mentalni program podsvijesti izlazi kao pobjednik. Mi to doživljavamo kao sindrom odlaganja i pronalaženja „izgovora koji para vrijedi“

 

Koji su to mentalni programi koji nas sabotiraju?

Primjere ovakvih programa možemo naći čak i u izrekama našeg naroda. Sigurno ćete prepoznati neke od njih kao dio programa koji kreiraju vašu realnost.

“Nema kruha bez motike.”

“Samo teškim radom se može nešto steći.”

“Tko danas ima novaca, mora biti lopov.”

“Uspješni u biznisu su sigurno oštetili druge. koji rade pošteno.”

“Kriza je, ne mogu očekivati da ću nešto postići dok to ne prođe.”

“Materijalno obilje može imati samo onaj tko dobije veliko naslijedstvo.”

Ovakve mentalne programe zovemo limitirajućim, tj. ograničavajućim i oni određuju naše iskustvo realnosti i samu realnost. Kada imamo neki od njih, gotovo je nemoguće postići materijalno obilje.

Ako bismo i uspjeli doći do obilja, vrlo brzo bismo ga izgubili. Poznato je npr. da čak 95% onih koji dobiju na loto izvlačenju, u roku od 5 godina bude u lošijoj situaciji nego prije loto dobitka. Podsvijest se pobrinula da budemo u skladu sa samim sobom.

Rješenje je u mijenjanju takvih programa. To je mnogo lakše reći nego učiniti. Mnogi neće ni krenuti u taj proces, jer kada imamo neki od ovih programa, to je naša apsolutna istina i nismo ni spremni mijenjati ovakvo uvjerenje.

Zamislite npr. da netko ima u podsvijesti program koji kaže “Tko danas ima novaca, mora biti lopov” da pokušava ostvariti materijalno obilje. Podsvijest mu neće dozvoliti da radi na ovom uvjerenju jer bi to automatski značilo za takvu osobu da mijenjanjem uvjerenja “Tko danas ima novaca, mora da je lopov”, ona automatski postaje lopov. Suština je sasvim drugačija. Kada se oslobodimo limitirajućeg vjerovanja, tada stječemo veći stupanj mudrosti i vidimo stvari iz drugačijeg kuta. Sjećam se kada sam imala sličan slučaj u praksi, osoba je reagirala vrlo gnjevno i na ideju da se promijeni jedno takvo limitirajuće uvjerenje. Budući da uvijek ima načina kako da se postigne željeni rezultat, nakon oslobađanja ovakvog vjerovanja, osobi je bilo smiješno što joj je uopće palo na pamet da to automatski znači da je i ona lopov. Iz tog razloga promjene nekih vjerovanja ne mogu se odraditi samostalno čak i s posjedovanjem znanja kako to učiniti. Jednostavno, neće nam podsvijest dopustiti da priđemo. U takvim uvjetima je neohodna pomoć osobe koja zna što radi i može vam pomoći da identificirate vaša ograničavajuća uvjerenja kao i da postignete taj sklad svijesti i podsvijesti. Ima i uvjerenja koje možete sami promijeniti ukoliko uspijete sagledati koja su to ograničavajuća vjerovanja koja imate, ukoliko ste spremni da ih prevaziđete i ukoliko znate kako. Tehnika Emocionalne Slobode (EFT) je odličan način za prevazilaženje ograničavajućih vjerovanja. Na EFT nivou dva se uči rad s limitirajućim uvjerenjima.

 

Često je materijalno obilje asocirano s nečim lošim, koliko god da gotovo svi priželjkujemo obilje..

Obzirom da živimo u materijalnom svijetu i da smo izloženi novcu i materijalnom obilju (mnogo češće materijalnoj oskudici) svakodnevno, mi od malih nogu stječemo podsvjesna ograničenja vezana za novac. Jedno od njih je i izreka “Novac je izvor svog zla.“ Ovo je pogrešno tumačenje Biblije koja kaže da je ljubav prema novcu izvor svog zla, a ne novac sam po sebi. Novac nam omogućava izbore u životu u bilo kojoj situaciji. S ovim uvjerenjem nećemo daleko stići u materijalnom obilju.

Sigurno je da nemamo čime pomoći siromašnima ako im se pridružimo. Od mnogo veće koristi smo ako možemo pomoći.

Pogledajmo još neki primjer.

“Mi to sebi ne možemo priuštiti.” Jeste li čuli to tijekom svog života? Malo je onih koji to nisu čuli puno puta i danas žive takvu realnost.

Srela sam osobe npr. s mentalnim programom, da onaj tko je materijalist ne može biti plemenit. Istovremeno ne mogu sebi priuštiti ni najosnovnije uvjete za život i traže od onih koji nešto nude, da budu plementi i njima poklone. To je isto kao i tražiti od pružatelja usluga i robe da se priključe siromasima ovog svijeta jer u suprotnom nisu plemeniti. To ne znači da oni koji imaju više ne prebacuju to na one koji imaju manje u momentu kada to mogu, ali i tu je pitanje dajemo li nekome “ribu ili ga naučimo pecati” i tako ga osiguramo za cijeli život. Svijet u kojem živimo koristi novac kao mjerilo vriednosti onoga što se nudi i stoga je novac neophodan da bi došli do te vrijednosti. Zato je važno da u svom životu i profesiji konstantno gradimo vlastitu vrijednost kako bi je unovčili i mogli razmijeniti novac za druge željene vrijednosti.

I mnoga limitirajuća uvjerenja o nama samima isto tako mogu doprinjeti našem materijalnom stanju i kako kažemo, samosabotaži.

Mi živimo u materijalnom, fizičkom svijetu i nema ništa loše u tome da posjedujemo materijalna dobra. Sve može ići u ekstrem, pa i to posjedovanje koje može preći u potrebu za posjedovanjem zbog osobnih potreba koje nisu na zdravim osnovama, kao na primjer liječenje svojih kompleksa.

Kad god su u konfliktu naša uvjerenja, dolazi do emocionalne reakcije.

Ne samo da nam naša uvjerenja određuju naš život i naše reakcije, nego sve emocionalne reakcije doprinose da nismo u stanju da donosimo najbolje odluke u takvom momentu.

Kod svake emocije nama zakažu dvije najvaznije funkcije – logičko analitička i intuitivna. I što nam tada ostane? Ne mnogo, jer smo prepusteni stihiji i vodenim strujama koje će naš brod odvesti tko zna gde, možda na sigurno mjesto a možda razbiti o kamenitu obalu.

A što ćemo s krizom?

Nije slučajnost da u vrijeme krize nekim ljudima ide bolje nego drugima. Ovo je vrijeme kada je posebno važno ukloniti svoje blokada na emocionalnom i mentalnom nivou. U kriznim vremenim se pokrenu mnogi strahovi i nesigurnosti koji nam privlače još više dokaza za isto takvo stanje. Ako ste pod stresom zbog trenutne situacije u svijetu i ekonomiji, vrijeme je da nešto poduzmete na tu temu. Kada ste smireni, tada ćete i u vrijeme krize mnogo bolje funkcionirati a i intuicija će vas bolje voditi.

U vrijeme krize je veća konkurencija za posao, treba nam više samopouzdanja i tada je još važnije raditi na sebi i ukloniti “same sebe s puta” nego u vrijeme kad sve “ide”. ■

Autor: Jasmina Kovačev

voditelj Studija za edukaciju i vrhunska dostignuća,
EFT Master trener, META-Health Master trener
Autor “Preobrazite svoje slabosti u snagu”
TehnikaEmocionalneSlobode.com

 

Izvor: alternativainformacije.com