fbpx

Kako održati fokus tokom dana? – Savjeti psihologa

Posao nije jedina obaveza, tu su i djeca, održavanje kuće, kupovina, pokušaj da se stigne na aerobik, ali i da se opustite uz prijatelje. Lista je dugačka, a možete je sami nastaviti. Ipak, postoje stvari u organizaciji vremena koje vam mogu pomoći da bolje upravljate njime i samim tim budete zadovoljniji.

1. Napravite listu

Naš mozak preopterećen je obavezama koje moramo da izvršimo – ako pokušavate da zapamtite sve što morate da uradite, možda tražite previše. Sastavljanjem liste oslobodićete prostor u mozgu i biti produktivniji. Istraživanja pokazuju da većina stresa koji osjećamo ne dolazi od viška obaveza, već od gubitka kontrole. Popis pomaže da se osjećate kao da držite sve konce u rukama jer pomoću njega tačno možete da vidite šta treba da uradite. I to naravno ne znači da to morate da uradite baš danas.

2. Idite malim koracima

Iako se ovo može učiniti šašavim, naročito ako treba da prodate stan ili završite veliki projekat na poslu, ali fokusiranje samo na krajnji rezultat vjerovatno će dovesti do odgađanja obaveza.

Koncentrisanje na nešto što je vrlo veliko i važno, poput preseljenja ili planiranja godišnjeg odmora, često nikada ne završi dobro. Tada ćemo se osjećati preplavljeno i paralizovano. To je zato što veliki ciljevi nisu neki praktični koraci koje preduzimamo. Pokušajte da ih razlomite.

3. Prestanite da radite baš sve

Kada smo preopterećeni, često se zavaravamo da je sve što radimo veoma važno, i da samo mi možemo to da uradimo kako treba, što može stvoriti svojevrsnu zavisnost. Pokušajte da pustite neke stvari. Zapitajte se: “Šta mogu da ostavim nedovršeno?”

4. Odredite prioritete

Često slušamo kako smo preopterećeni brojnim informacijama koje dobijamo, ali pravi problem je u tome što smatramo da je većina tih stvari podjednako važna pa im pridajemo istu pažnju, što dovodi do toga da smo stalno rastrojeni. Bez obzira na to da li ste kod kuće ili na poslu, razmišljajte samo o onom što vam je najvažnije. Prvih sat vremena na poslu provedite radeći stvari koje su najvažnije, prije nego što provjerite elektronsku poštu, rizikujući da vas nešto ne omete. Na taj ćete način kontrolisati vlastito vrijeme.

5. Snizite kriterijume

Snižavanje kriterijuma je, naravno, kletva bilo kojem zaposlenom perfekcionisti. Ali, kad god uhvatite sebe da želite da promjenite svoje obrasce ponašanja, morate razbiti navike tako što ćete napraviti suprotno od onoga za što smatrate da ste primorani da uradite.

To može značiti da brzo završite posao, umjesto da pokušavate da stvorite remek-djelo. Vrlo je neprirodno ako ste navikli da radite sve prema najvišim standardima.

 

Izvor: B92

Foto: storyblocks.com