fbpx

Kako živjeti u beskonačnom polju potencijala + Vježba

Naravno, život u beskonačnim mogućnostima zvuči odlično, ali kako to zapravo učiniti?
Psiholog Mel Shwartz nudi isprobane prakse za savijanje stvarnosti temeljene na dubokoj psihologiji i istraživanjima kvantne fizike.

Mel Schwartz prakticira psihoterapiju u Westportu (Connecticutu) i New Yorku, uz rad s pojedincima na globalnoj razini. Jedan je od prvih psihoterapeuta koji integriraju principe kvantne fizike u svoju praksu, promovirajući principe osnaženog življenja. Diplomirao je na Sveučilištu Columbia i autor je Načela potencijala i Umjetnosti intimnosti, zadovoljstva strasti (The Possibility Principle i The Art of Intimacy, The Pleasure of Passion).
Saznajte više o autoru na zvaničnoj web stranici: melschwartz.com

 

Naš osjećaj sebstva konstruira se rano u našem životu, ponekad kroz traumatične događaje, ali i u drugim suptilnijim trenucima. Jedan aspekt kvantne fizike zvan valni kolaps može rasvijetliti kako se ta konstrukcija odvija i, što je još važnije, kako možemo osnažiti sebe da živimo životom koji nije opterećen našom prošlošću i životom otvorenim prema beskrajnim mogućnostima.

Naši korijeni u čistom potencijalu
Kao novorođenčad ili dojenčad, ako ne i pri zažeću i in utero, naličimo beskrajnoj mogućnosti vala; naša osobnost, koja još nije definirana, se nalazi u stanju potencijala. Uprkos pitanju genetike, utjecaja okoliša ili bez uzimanja u obzir arhetipskih, astroloških ili karmičkih utjecaja (šta god mislili o tim konceptima), naš identitet još nije određen i fiksiran. Nedugo nakon toga krećemo na putovanje od potencijala vala do “stvarnosti” čestice. Vlastiti razvoj naše ličnosti postaje više zakržljalim, a naš rast postaje grčevit. Kako se to događa?

Obično, čak i jedno, ali značajno iskustvo dovoljno je da sruši naš osobni val potencijala. Ponekad sve što je potrebno je štetna izjava ili sramotno iskustvo u našim ranijim godinama kako bi se smanjio potencijal naše osobnosti na usku, ograničenu sliku o sebi. Ti događaji ne moraju biti traumatični; oni zapravo mogu biti suptilni. Ipak u tim trenucima naš potencijal blijedi. Izgledamo kao da smo snimili fotografiju samih sebe i ostali zamrznuti u tom vremenu. Gledam na ovu pojavu kao ograničavanje vala. Više nismo potencijal vala već konačnost čestice. I ovu sliku sebe nosimo s nama kroz naše živote, dopuštajući da nas opterećuju i ograničavaju. Gubimo autorstvo nad našom životnom pričom.

 

Uvjerenja: Vrata do beskonačnosti ili zidovi zatvorske ćelije
Inicijalno urušavanje vala dovodi do pojave ponavljanjna sličnih iskustava kako naša uvjerenja o sebi i drugima postaju sve više samo-dokazana. Ono što mislimo o sebi oblikuje naše interakcije s drugima, kao i sa nama samima. Ta navika sprečava našu sposobnost promjene ili evolucije dok se držimo naše percipirane “istine” onoga tko smo mi.

Razlozi naknadnih urušavanja mogu varirati, ali rezultati tih urušavanja često su samo-ograničavajući za nas, ako ne dovode čak i do potpuno neopravdanog samokritiziranja. Mi stvaramo misli kao što su: “Nisam dovoljno dobar” ili “Nisam dovoljno pametan”, ili još jednostavnije, “Nisam drag.”
Glumci koji možda nesvjesno sudjeluju u skriptiranju naših osobnih uvjerenja često su naši roditelji, ali mogu biti i učitelji, prijatelji, rodbina ili čak stranci. Držimo se tih naviknutih uvjerenja o sebi u skladu s našim prvim, početnim urušavanjima vala. Unatoč novim događajima koji bi nas trebali navesti da ponovno razmotrimo i ponovno procijenimo naša uvjerenja. U nama ostaje ukorijenjeni pogled na nas same. Ostajemo ležati u blatnom kanalu naših uvjerenja o sebi samima, tako blokirajući svaku priliku za rast, promjenu i život beskonačnih mogućnosti.

Povratak na čisti potencijal
Da biste se oslobodili ponavljanja štetnih i ograničavajućih obrazaca, razmotrite ovo načelo mogućnosti: U nanosekundi prije sljedeće misli, vi ste u stanju čistog potencijala.

U prostoru između naših misli slični smo valu punom beskrajnih mogućnosti. Jednom kada se pažnjom pridružimo našoj sljedećoj misli, slijedi val koji se raspada, a mi stvaramo stvarnost u tom trenutku. Ako i dalje imamo samo ograničavajuće ili štetne misli, ostajemo vezani za štetne učinke kolapsa primarnog vala.

U terapiji, klijent često doživljava proboj, značajan trenutak u kojem vrlo očekivana spoznaja postaje jasna. Ovaj događaj predstavlja novo stanje potencijala i uz nju mogućnost određujućeg trenutka u kojem klijent može upasti na novi teren. Tada će osoba odabrati koju stvarnost pozvati razmišljajući ili “Kakvo olakšanje!” ili” Što nije u redu sa mnom? Zašto mi je tako dugo trebalo? “Jedna je misao samo-afirmativna i nudi olakšanje i mogućnost daljeg napredovanja, dok je druga samo-kritična i opire se napretku. Misao koju odaberete će obilježiti vaš put.

Kako naše misli utječu na našu stvarnost
Jednostavno rečeno, misao za kojom posegnem prizvat će stvarnost našeg sljedećeg trenutka i odrediti će da li doživjeti stvarnost beskrajnog potencijala ili ne.

Možemo se kretati naprijed u novog teritorija, ili možemo pozvati staru poznatu misao, napuštajući naš novootkriveni uvid. Očigledno, možemo odabrati izuzetno različita iskustva. Potencijal je sve što postoji prije i poslije slijedeće misli. Naša borba s promjenama djelomično je posljedica naše naviknutost na određeni stari način razmišljanja.

Neograničeni potencijal superponiranja
Kvantni pogled na svemir nam govori da se stvarnost neprestano razvija iz stanja potencijala. Da bismo pristupili univerzalnom potencijalu, moramo se posvetiti shvaćanju tog beskonačnog potencijala, koji leži u trenu prije urušavanja vala s našom sljedećom misli ili osjećajem. Naša misao doslovce poziva našu konstruiranu stvarnost. Misli koje proizlaze iz uobičajenog blatnog kanala prijašnjih urušavanja, vjerojatno će ponovno stvoriti više istih osjećaja i iskustava. Naše misli stoga ponovno prezentiraju naše dosadašnje iskustvo. Zato se toliko borimo s promjenama. Aktualizacija novog razmišljanja će, međutim, skriptirati novo iskustvo, dopuštajući nam da u potpunosti sudjelujemo u evoluirajućoj stvarnosti.

 

Vježba: Otpuštanje prošlosti i programiranje za bezgraničnu budućnost

Razmislite o osnovnom uvjerenju koje držite o sebi, što uvelike ograničava na koji način doživljavate svoj život. Mislimo o tim uvjerenjima kao našoj “istini”. Mogu se kretati od: “Nisam dovoljno pametan” do “Ljudi me jednostavno ne poštuju”. Mogu zvučati kao “Loš sam u komunikaciji s drugima” ili “Ne volim sukobe, stoga izbjegavam svaku konfrontaciju. ”

1. Nakon što ste identificirali to centrlno uvjerenje, zapitajte se kako ste stekli takvo uvjerenje? Možda se sjetite neugodnog, sramotnog ili traumatičnog trenutka iz života u kojem se ta “istina” formirala. Na primjer, podigli ste ruku u školi i postavili pitanje, dok se ostatak odjeljenja se nasmijao vašem pitanju. Dakle, odlučili ste da nikad više ne riskirate tu vrstu izloženosti. Sada igrate na sigurnom i zaista oklijevate prije nego što progovorite.
Ili bi vaša uvjerenja mogla biti uzrokovana više hroničnim okolnostima, poput odrastanja u nestabilnom domu, pa ste došli do uvjerenja da ne trebate iznositi svoje stavove i osjećanja kako ne biste potakli neku vrstu nasilja.

2. Ovo je urušavanje vala koje je stvorilo ograničavajuća uvjerenja. Ako je to uzrokovano određenim trenutkom u kojem ste se osjećali sramotno ili ismijavano, zamislite se nazad u tom trenutku. Zatim zamislite da ste pronašli svoj glas. Recite onima koji su sudjelovali u tom događaju kako se osjećate u vezi toga, recite šta mislite o tome što se upravo dogodilo, o tome šta su upravo rekli ili učinili. Pronalaženje vašeg glasa na ovaj način pomaže vam osloboditi se ropstva. Razmislite o tome kakva bi bila vaša uvjerenja o sebi samima, da se taj događaj nikada nije desio?

3. Ako su vaša uvjerenja o sebi formirana u hroničnim, a ne akutnim okolnostima, kao što je alkoholizam ili zlostavljanje roditelja ili odrastanja u nesigurnom domu, podsjetite se da su ta uvjerenja proizvod vašeg tadašnjeg iskustva. Zamislite da ste odgajani u obitelji punoj ljubavi i podrške. Sad, koliko drugačije biste se osjećali po pitanju samih sebe?

Jednom kada odlučite vratiti svoj potencijal, prestat ćete biti žrtva štetnih okolnosti. Recite sebi: “Ne moram biti rob vlastite prošlosti ukoliko se odlučim na oslobađanje od svojih ograničavajućih uvjerenja.” 

 

JaJesamKreator 2018 ■
Digiprove sealCopyright protected by Digiprove © 2017
Acknowledgements: Mel Shwartz