fbpx

Koji je smisao tvoga života? Kako ga otkriti?

 

Što biste radili da ne morate raditi?

To je samo jedno od pitanja koja nam pomažu da otkrijemo smisao svoga života. Traganjem za smislom života povezujemo se sa svojom dušom. Duša točno zna gdje je naše mjesto i koliko je važno otkriti ga. Neka vam pomognu naše smjernice…

Kad se pitamo koja je svrha našega života?

Što je smisao mog života – najljepše je i najvažnije pitanje koje možemo postaviti sebi. Pritom je od male važnosti trebamo li to učiniti u svojoj 30., 40. ili 50. godini života. U odgovoru na to pitanje nalaze se i odgovori na mnoga druga važna pitanja: „Jesam li sretan?, Što želim?, Zašto sam ovdje?“

Ona nas obično počnu zaokupljati u trenucima kad se osjećamo prazno ili imamo dojam da nešto propuštamo; to su sva ona jutra kad nam je teško učiniti nešto svakodnevno jer imamo osjećaj da to ne volimo…

Kad ste bili dijete

Postoji više načina da otkrijemo što je to što nam nedostaje. Na primjer, pokušajte se prisjetiti svoje omiljene igre kad ste bili dijete i kako je glasio vaš odgovor kad bi vas netko pitao što ćete biti kad odrastete. Ne mora značiti da se time doista bavite danas, ali ako ste željeli biti veterinar, moguće je da se vaše trenutačne preokupacije i aktivnosti usmjerene na brigu o životnoj okolini i životinjama.

Možda ste uživali rastavljati igračke, a poslije ste postali inženjer? Netko je volio čitati i postao je pisac! Ako se ne možete sjetiti, pitajte svoje roditelje. Sigurno je da su se u vašoj dječjoj radoznalosti već krili vaši talenti i prirodni interesi.

Pitajte i svoje prijatelje kako vas oni vide. Što najbolje radite?

Što biste radili da ne morate raditi?

Možete i obratiti pozornost na svoja sanjarenja. O čemu maštate dok budni sanjate? Osvrnite se i razmislite o tome kako najradije provodite slobodno vrijeme i osjećate li se pritom dobro i slobodno. Razmišljajte i o ljudima kojima se divite, ali i o onima kojima zavidite. Zbog čega im se divite ili im zavidite? Ti ljudi očito privlače vašu pozornost zato što ste na istoj valnoj duljini; vaša duša prepoznaje zajedničku crtu koja postoji između vas. Neka vam oni budu inspiracija da uvedete pozitivne promjene u svoj život!

Na kraju, možete se jednostavno zapitati: „Kad bih imao dovoljno novca da ne moram raditi, čime bih se volio baviti?“

Smisao života nalazi se u tome da radite ono što vaša duša želi. To je ono što radite sa zadovoljstvom, što vas ispunjava i čini sretnima, ono za što uvijek imate vremena i ideja, za što nikad niste umorni, s čime vam nikad nije dosadno. Dok to radite, vaša duša pjeva!

Osobni i opći smisao života

Smisao života možemo promatrati kao osobni i opći. O smislu života koji je osobni govorimo ako naša duša u ovom životu treba nešto naučiti, otkriti ili prihvatiti. Pri tome mislimo na duhovne vrijednosti kao što su strpljenje, opraštanje, suosjećanje, ljubav ? riječ je o primanju.

Kad je smisao života općeg karaktera, riječ je o davanju ? o onome što nadilazi osobni okvir i odnosi se na pomoć drugima. Vaša je duša ovdje da bi pružila nešto ovom svijetu, primjerice, da budete dovoljno dobar roditelj. Katkada sâma prisutnost jedne duše u nekoj obitelji daje smisao njenu postojanju.

Što ja volim?

Traganjem za smislom života povezujemo se sa svojom dušom. To znači biti u skladu sa svojim osjećajima i tražiti svoje istinsko „ja“ u svojem srcu. Dovoljno je obratiti se svojoj duši i postaviti joj pitanje: „Što ja volim?“

Vaša duša točno zna gdje je vaše mjesto i koliko je važno da ga otkrijete. Tada svaki osjećaj praznine nestaje, zadovoljni ste i privlačite dobre energije.

Što naše pravo ‘ja’ od nas zahtijeva?

Sreća dolazi iz spoznaje da radimo ono što donosi pozitivne promjene nama i ovome svijetu. Čak i ako samo izbjegavamo konflikte i čuvamo svoj unutarnji mir, pomažemo svijetu oko sebe. Stoga, kad otkrijemo pravo značenje svog postojanja, trebamo slijediti taj unutarnji glas i odgovoriti na poziv svoje duše. Ne trebamo misliti da su to samo sanjarije ili gubljenje vremena zbog nečega što ne donosi novac.

Treba početi odmah jer ostvarenje svakog sna počinje prvim korakom. Razmišljate li o preprekama, o tome kako ćete živjeti ako radite samo ono što volite, ne zaboravite da ništa nije nemoguće kad slušate svoje pravo „ja“. Ono ne poznaje granice, slobodno je i želi istraživati!

Vaše pravo „ja“ od vas zahtijeva da o budućnosti ne mislite bazirajući se na onome što sada nemate; trebate misliti o bezgraničnom izobilju i inteligenciji svemira koji će vam pružiti sve što vam je potrebno za ostvarenje vašeg životnog zadatka.

Kako znate da ste na pravom putu?

Kad primijetite da vam se sva vrata otvaraju, budite sigurni kako ste na pravome putu i da ste razumjeli glas svoje duše. Vjerujte svemiru i prihvatite tu energiju bes­krajnih mogućnosti.

Zato smisao svog života shvatite kao dar i blagoslov da trebate raditi ono što vaša duša želi jer to nitko bolje od vas ne može učiniti.

Stvoreni ste da ostvarite točno određenu misiju u ovom životu – vaša se duša na to obvezala. Kada definirate svoju misiju i posvetite joj se, vaš će život tada dobiti smisao. Stoga se potrudite da vaša istinska zanimanja i strasti dobiju mjesto u vašem dnevnom rasporedu, i to bez odgađanja. Odgovor na pitanje što je smisao vašeg života nalazi se u tome da svoj život uskladite sa željama svoga srca.

 

 

Izvor: sensa.hr