fbpx

Najveće istraživanje do sad: Uticaj marihuane na mozak i inteligenciju

U najvećem dosad istraživanju utjecaja marihuane na inteligenciju kod ljudi, koje su proveli stručnjaci sa Univerziteta u Kaliforniji i Univerziteta u Minnesoti, pokazalo se da ne postoji veza između korištenja kanabisa i štetnosti na inteligenciju.

Naučnici su analizirali rezultate dvije studije provedene na blizancima, u kojima je učestvovalo više od tri hiljade ispitanika iz Južne Kalifornije i Minnesote. Sudionici su rješavali šest vrsta testova inteligencije, dvaput, u razmaku od osam godina, piše magazin Science.

Prvo testiranje provedeno je kad su ispitanici imali između 9 i 12 godina, a drugo kada su imali između 17 i 20 godina. U obzir su uzeti i brojni drugi faktori, poput genetike, porodičnog okruženja, socioekonomskog statusa i korištenja drugih supstanci.

Autori istraživanja nisu pronašli nikakvu poveznicu između uzimanja marihuane i pada inteligencije.
U analizi 200 parova blizanaca kod kojih je jedan uzimao marihuanu a drugi nije, dakle kada su svi drugi faktori – porodični, socioekonomski i genetski – identični, nije bio vidljiv nikakav gubitak kognitivne sposobnosti.

Važno je napomenuti da to ne znači da je marihuana bezopasna supstanca koja sa sobom ne nosi nikakve rizike. Vjeruje se da uživanje marihuane povećava rizik od pojave šizofrenije kod adolescenata, a inhalacijom dima oštećuju se pluća korisnika.

Ipak, radi se o supstanci za koju većina stručnjaka za opojne tvari smatraju znatno manje opasnom od alkohola kako na adolescente, tako i na odrasle osobe.■

 

 

Prilagođeno: RadioSarajevo

One thought on “Najveće istraživanje do sad: Uticaj marihuane na mozak i inteligenciju

Comments are closed.