fbpx

Pet dodataka za super zdravu kafu

 

Više istraživanja ukazalo je na pozitivne efekte po zdravlje umjerenog pijenja kafe. Međutim, ovaj napitak možemo učiniti još zdravijim i ukusnijim

Cimet

Pospite kafu sa cimetom u prahu ili ubacite štapić cimeta u šolju – ovaj začin ima antivirusna i antibakterijska svojstva, što je vrlo korisno u hladnijim mjesecima, dok istovremeno pomaže u regulaciji nivoa šećera i triglicerida u krvi.

Kakao i crna čokolada

Kakao i crna čokolada – Flavonoidi iz kakaoa poboljšavaju cirkulaciju, koncentraciju i budnost, regulišu krvni pritisak i djeluju protiv upale. Dodajte jednu kašičicu kakao praha ili stavite dve kockice crne čokolade u kafu da se otope i uživajte u ovom ukusu.

Kokosovo mlijeko

Predstavlja dobru alternativu kravljem mlijeku, naročito ako ste primjetili da vam smeta laktoza. Ovo mlijeko sadržo laurinsku kiselinu koja podstiče imunitet. Što se tiče količine, za početak možete probati kafu s dodatkom supene kašike kokosovog mlijeka.

Ekstrakt vanilije

Vanilija se tradicionalno koristi ne samo zbog slatkaste arome već i zbog njenih medicinskih svojstava. Vanilija podstiče koncentraciju i povoljno djeluje na raspoloženje. Miris vanilije takođe pomaže i u kontroli apetita.

Đumbir

Kafi možete dodati i malo đumbira u prahu – đumbir podstiče varenje, smanjuje nadutost i gasove, a takođe pomaže kod simptoma prehlade. Ovaj začin ublažava i bolove kod artritisa budući da deluje protivupalno. Ako vas ne privlači ideja da ga stavite u kafu, možete pojesti kolačić od đumbira uz vaš omiljeni napitak. ■

 

 

Izvor: EUškola