fbpx

Poslali prvu muzičko-matematičku(???) poruku VANZEMALJCIMA

Ovako su poslali ogroman signal prema planetu udaljenom od nas više od 12 svjetlosnih godina

Organizacija METI International uperila je prije nekoliko sedmica radio teleskop u Norveškoj, prema Luytenovoj zvijezdi, udaljenoj od Zemlje 12,36 svjetlosnih godina, i poslala poruku koju će, ako tamo takvih ima, bez problema primiti i razumjeti dovoljno tehnički napredna inteligentna bića.

Luytenova zvijezda je crveni patuljak u sazviježđu Malog psa, a METI-ju je zanimljiva zato što su astronomi do sada na orbitama oko nje otkrili dva planeta otprilike veličine Zemlje, koja se pritom još i nalaze u “naseljivoj zoni”, takvoj da za te planete to znači da na njima može biti tekuće vode, da mogu imati atmosferu. Drugim riječima, realne su šanse da tamo postoje uvjeti za život. Planet je nazvan GJ 273b. METI je inače logičan nastavak višedesetljetnih programa SETI i CETI.

Još 1896. Nikola Tesla je zaključio da neki od njegovih izuma imaju potencijal za komunikaciju s nekime na Marsu, kad bi takvih tamo bilo. 1971. godine NASA je pokrenula projekt SETI, zadužen za traženje tragova inteligentnog života po svemiru. O tome je pisao niz ZF pisaca, a najupečatljivije Carl Sagan u svom romanu “Kontakt”. Vrlo brzo došlo je do pokretanja projekta CETI koji pokušava ostvariti kontakt s izvanzemaljskom civilizacijom. Na kraju je došlo do još ambicioznijeg programa METI, čiji se znanstvenici bave pokušajima slanja poruka nekome u svemir koga bi signal sa Zemlje zanimao. Za razliku od sve sile astronoma i astrofizičara po takvim projektima, iza posljednje avanture METI-a nalazi se Douglas Vakoch, 46-godišnji znanstvenik koji je pokupio različite diploma iz komparativne religije, povijesti, psihologije i filozofije. Planet GJ 273b odabrao je i zato što puno obećava i zbog blizine tog planeta.

Radio signal koji je tamo poslao zapravo je muzičko-matematička poruka. Cijelu poruku su osmilili kao skup signala na dvjema frekvencijama koji se izmjenjuju brzinom od 125 puta u sekundi. Na dovoljno inteligentnim eventualnim primateljima je da iz toga zaključe da je riječ o binarnom kodu, o jedinicama i nulama.

Sudeći prema onome što je Vakoch opisivao u novembru za Wired, savršeno je jasno da je slijedio isti onaj primjer koji je Sagan u svom “Kontaktu” opisao kako su sa Zemljanima kontakt uspostavili izvanzemaljci. Krenuli su s osnovnom matematikom. Objasnili su da je 1+1=2. Kako se iz toga može izvući sva daljnja matematika, a preko toga i sve ostalo, muzika definitivno, elektromagnetski impulsi i slično, oni su to tako i učinili. To su bile upute.

A one su uključivale i sat. “Uveli smo pojam vremena, poput sekunde. Kao da smo pustili impuls i poručili da je to jedan. Zatim smo pustili signal od dvije sekunde i rekli da je to dva”, objasnio je. Ovo je prva poruka METI-ja ovakve složenosti još od osnutka projekta 2015. METI je uopće ovako kasno i nastao jer, primjerice, prije 20-ak godina još nije bilo nikakvih dokaza da doista postoje planeti i u drugim zvjezdanim sustavima.

Sve ovo valjalo je dobro smisliti u prvom redu, u čemu su im pomagali španjolski Sonar music festival i Institut za svemirske studije Katalonije.

Prije toga su morali još odabrati i jedan od već nepreglednog mnoštva svijetova koji su kandidirali kao mjesta na kojima se uspjela razviti nekakva razumna i dovoljno napredna vrsta.

Pa ako već i ne budu shvatili matematički dio, razmišljali su u METI-ju, barem će čuti glazbu. Ako odgovora i bude, čovječanstvo će na njega morati čekati otprilike 25 godina.

METI u međuvremenu ne gubi vrijeme i već priprema novi signal, još kompleksniji, koji će u svemir poslati u aprilu sljedeće godine.■

 

 

Prilagođeno: express.hr
Izvor: wired.com